Je leven is vol keuzes. Op elk moment van de dag maak je keuzes. Als ‘s ochtends de wekker gaat, kies jij of je meteen opstaat of nog een keer op snooze drukt. Daarna kies je je kleding, je ontbijt… Tot je ‘s avonds op een bepaald moment kiest om nu echt te gaan slapen. Wellicht lijken deze keuzes niet zo belangrijk. Een groot deel van de tijd gaat het als vanzelf.

Stel je voor… Jij springt op een morgen, anders dan anders, meteen uit bed, trekt een shirt met een palmboom uit de kast en gaat naar school. In de bus onderweg spreekt iemand je aan over je shirt. Jullie raken aan de praat en deze persoon blijkt een eigen bedrijfje te hebben in iets dat jij super interessant vindt. Tegen de tijd dat je uitstapt heb jij een bijbaantje in een van de leukste bedrijven van de stad. Wauw! 

Welke van jouw keuzes heeft er dan voor gezorgd dat jij dit voor elkaar hebt gekregen? Was het het feit dat je meteen uit bed sprong, waardoor je in deze bus zat en niet in de volgende? Was het je keuze voor het palmboomshirt? Of misschien was het de keuze voor de bus in plaats van de fiets. 

Dit lijkt misschien vergezocht, maar dit soort situaties gebeuren continu. De ene keer is je keuze meer gepland of doordacht dan de andere keer, maar dat betekent niet altijd dat het resultaat daardoor groter of kleiner is. 

Kijk nog eens naar de keuzes hierboven. Die keuzes staan nooit op zichzelf. Elke keuze wordt beïnvloed door jouzelf en door anderen. De keuze om meteen uit bed te springen kan bijvoorbeeld beïnvloed zijn door het feit dat je gisteren te laat op school was. Ook kan het zijn dat je jezelf hebt voorgenomen nooit meer te laat te komen, omdat jij op tijd komen wel echt belangrijk vindt. Het kan zijn dat je nog even iets tegen je moeder wilde zeggen voor zij naar haar werk ging. Zomaar een paar invloeden die met deze ene keuze samen kunnen hangen. 

En dan het palmboomshirt. Draagt jouw favoriete zanger/voetballer/vlogger/etc. ook graag palmbomen? Zijn palmbomen in de mode? Vinden je ouders dit shirt verschrikkelijk en vind jij het daardoor extra mooi? 

Lees hier verder over de influencers die jouw keuzes beïnvloeden >>