Als je aan mensen om je heen gaat vragen waarom ze voor dit beroep hebben gekozen, zullen veel mensen zeggen dat ze “erin gerold zijn”. Ze hebben een bepaalde opleiding gedaan en ergens kwam er iets op hun pad, waardoor ze iets anders zijn gaan doen. Vreemd genoeg denken veel mensen dat ze een uitzondering zijn op de regel. Maar wees gerust: het leven loopt zelden volgens planning.

Ook in jouw leven gebeurt er dagelijks van alles waar je geen invloed op hebt. Je gaat ergens heen, je doet iets, of je ontmoet iemand. Het klinkt heel logisch, maar deze gebeurtenissen kunnen je (kijk op het) leven volledig veranderen. Want wat als de moeder van jouw teamgenootje toevallig fotograaf is en in jou een model ziet? Of als je bijlesdocent nog iemand zoekt die wil helpen op een muziekfestival? Of als je orkestdirigent iemand zoekt die in de zomer op haar paarden wil passen? 

Kun je dan helemaal niks doen op je op je toekomst voor te bereiden? Natuurlijk wel! Je maakt gewoon je planning, en beslist bij elke mogelijke afslag opnieuw of je de geplande traptrede pakt, of liever zelf de heuvel beklimt. Daarnaast heb jij wel degelijk invloed op dit soort ongeplande situaties. Zulke situaties ontstaan namelijk vanuit een actie. Jij doet iets, waardoor iets anders gebeurt. Doe je niks, dan gebeurt er ook niks. Het advies van Trinn: grijp elke mogelijke kans. Je weet maar nooit wat er gebeurt als je aanbiedt om nog even te helpen met opruimen, of ervoor kiest om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten.